Op deze site vind je een paar heerlijke kerstrecepten.

Veel succes er mee en smakelijk eten !

Kerstbrood

250 gram gezeefde bloem
25 gram gist
125 gram boter
1 eierdooier
1 dl melk
5 gram zout
25 gram suiker
200 gram gewelde rozijnen
100 gram gewelde krenten
50 gram blokjes sukade
20 gram oranjesnippers
80 gram amandelspijs
rasp van 1 citroen
poedersuiker

Besmeer een bakplaat met boter. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in een kom. Vermeng de amandelspijs, de eierdooier en de citroenrasp in een tweede kom. Vorm van dit mengsel een rol.

Maak een gistdeeg van de bloem, de lauw-warme melk, boter, gist, zout, suiker en het ei. Laat dit 10 minuten op een warme plaats onder plastic folie rijzen. Werk de vulling met onder meer de rozijnen door het deeg. Laat het deeg nogmaals 10 minuten rijzen. Vorm het deeg in een ovaal, langwerpig model. Leg de amandelspijs erin en vouw het deeg dicht. Laat het deeg op de bakplaat 10 minuten onder plastic folie rijzen. Bak het kerstbrood in een oven van 190 C gedurende 40 minuten. Bestrijk het brood direct na het bakken met boter en bestuif het met poedersuiker. Laat het brood afkoelen op een rooster. Bewaar het voor later gebruik in een plastic zak, het is veertien dagen houdbaar

********************************************************************************************

Amandelspijs:
3/4 cup ontvelde amandelen
¼ cup suiker
1 ei
rasp van 1 citroen

(diepvries)bladerdeeg

Decoratie:
Abrikozenjam, suikerglazuur (met een beetje citroensap) en bijvoorbeeld geconfijte rode en groene kersen, geconfijte sinaasappelschil, hulstblaadjes en lint.

Maak de vulling het liefst een maand tevoren! Maal de amandelen fijn en meng dit goed met de citroenschil, de suiker en het ei. Als de spijs te stevig wordt, voeg wat water toe.

Maak uw eigen bladerdeeg of gebruik diepvriesvellen. Rol dit in een lange strook van 4mm dik, 10 centimeter breed. Vorm nu een rol van de spijs met dezelfde lengte, plaats dit op het deeg iets boven het midden. Rol nu het deeg losjes hieromheen, maak de randen nat om te plakken. Draai nu de rol, zodat de rand van onder zit. Vorm een cirkel (of een letter) van de rol. Strijk hier geklopt ei overheen. Bak dit 15 minuten in een hete oven 450 F, tot het goudbruin is.

Bestrijk de nog hete ring dun met de jam en de glazuur. Laat nu afkoelen en versier de ring dan met de decoraties.

**********************************************************************************************

Oliebollen recept !

Voorbereiden: ca. 15 minuten
Wachttijd: ca. 1 uur
Bereiden: ca. 35 minuten
Bevat per stuk:
210 kilocalorieėn
vet 6 gram
eiwit 5 gram
koolhydraten 35 gram

Voorbereiden: In kom met ruim heet water rozijnen ca. 10 minuten wellen. In zeef laten uitleken en droogdeppen met keukenpapier. In pan melk verwarmen tot lauwwarm. In kom bloem, kaneelpoeder, gist en 1 theelepel zout door elkaar roeren. Ei erboven breken en al roerend melk toevoegen, blijven roeren tot glad beslag ontstaat. Rozijnen en sukade erdoor roeren. Afdekken met plasticfolie en beslag op warme, tochtvrije plaats in ca. 1 uur laten rijzen tot volume verdubbeld is. Niet meer roeren! Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereiden: In frituurpan olie verhitten tot 175 °C. Ijsbolletjeslepel (of eetlepels) in hete olie dopen. Met ijsbolletjeslepel (of eetlepels) bergjes beslag uit kom scheppen en in hete olie laten glijden. Oliebollen met ca. 5 tegelijk in ca. 6 minuten goudbruin en gaarbakken, halverwege met een vork keren. Oliebollen in vergiet laten uitlekken. Op schaal leggen en bestrooien met poedersuiker.

4 personen Benodigheden

200 gram rozijnen
1/2 liter halfvolle melk
500 gram bloem
1 theelepel kaneelpoeder
2 zakjes gedroogde gist (ą ca. 7 gram Oetker)
zout
1 ei
1 bakje sukade (120 gram Baukje)
frituurolie
poedersuiker uit strooibus
keukenpapier
plasticfolie
grote ijsbolletjes (of 2 eetlepels)